Tilbage
Tilpas udvalg

Allergi og overfølsomhed

På dinApoteker.dk har du adgang til hele apotekets sortiment indenfor Allergi, høfeber, nældefeber og overfølsomhed.
Du kan finde alt uanset om det du mangler er til et barn eller til en voksen.
Du kan vælge mellem de generelt virkende høfebertabletter, kapsler eller mikstur - eller får bedre effekt af at bruge lokale allergimidler som øjendråber eller næsespray.

Vi anbefaler, at du følger pollentallene.
Har du spørgsmål eller virker det svært, er det godt du kender os - for vi er lige til at træffe også på dit lokale apotek.

75 Produkter
Sorter efter:

Høfeber, overfølsomhed og andre allergiske reaktioner

Høfeber

Høfeber viser sig ofte som kløende, hævede øjenomgivelser, røde øjne som løber i vand. Næsen føles stoppet eller løber med klart sekret. Der kan ofte forekomme udtalt kløe og irritation. Varer disse symptomer mere end 14 dage eller optræder på bestemte tidspunkter af året er der stor sandsynlighed for, at du har høfeber.

Kløende øjne og næse der løber i vand?

Den mest skånsomme måde at behandle sin høfeber på, er ved at bruge øjendråber og næsespray, som vil hjælpe på de kløende, røde øjne og den løbende næse. Det er individuelt, hvilke øjendråber/hvilken næsespray, der vil virke bedst, så der er ikke andet for end at prøve sig frem.

Er behandling med øjendråber/næsespray ikke nok?

Hvis øjendråber og næsespray ikke er nok, eller hvis man har andre symptomer end fra øjne og næse, eller man finder dette mest bekvemt, kan man tage en allergipille. Det kaldes også ”en antihistamin”. Det kan være fordelagtigt fast at tage en tablet hver dag i pollensæsonen eller når man ved, at man skal udsættes for det, man har allergi over for.
Der findes mange forskellige antihistaminer, og igen er det meget individuelt, hvad man synes virker bedst, og hvad der giver færrest bivirkninger. De bivirkninger man kan opleve af allergimedicin er oftest søvnighed og mundtørhed. Oplever du dette, så prøv at skifte til et andet produkt med et andet indholdsstof. Du kan altid få råd og vejledning til, hvilke alternativer der findes på dit lokale apotek, eller du kan skrive til os på chatten på dinApoteker.dk.
Al allergimedicin kan også fås på recept, og hvis din læge bedømmer, at du har en varig lidelse, kan du få tilskud til medicinen.

Hvem kan få høfeber?

Høfeber kan opstå hele livet. Nogle personer vokser fra det, andre støder først på det langt ind i voksenlivet. Op imod 1 million danskere plages af denne sygdom og det er støt stigende. I perioder kan den allergiramte være plaget i så voldsom grad, at søvnrytme og koncentrationsevne nedsættes. Det er derfor vigtigt, at man behandler sin allergi rigtigt, så den ikke får lov til at påvirke ens livskvalitet markant. Derudover er der også noget der tyder på, at en velbehandlet høfeber giver mindre risiko for udvikling af astma.

Undgå allergenet

Høfeber udløses kun, når kroppen bliver udsat for noget, den ikke kan tåle, det, man er blevet overfølsom overfor kalder vi allergenet. Allergenet kan være pollen såsom birkepollen, græspollen eller bynkepollen. Hvornår der er meget pollen i luften, er sæsonbestemt. Noget tyder således på, at du har høfeber, hvis du kun har symptomerne i en bestemt periode af året. Pollenallergi vil være værst i forårs- og sommermånederne, alt afhængigt af, hvilken type pollen man reagerer på. Samtidigt vil symptomerne være værst, når man opholder sig udenfor.
Nogle reagerer på svampesporer, og disse er mest forekommende i de sene sommermåneder og ind i efteråret. Nogle allergikere kan også have allergi over for skimmelsvamp, som kan gro indendørs.
Andre har høfeber grundet husstøvmider eller pelsdyr, og de kan derfor blive ramt af symptomer hele året, og primært når de opholder sig indenfor og/eller sammen med pelsdyr.
Din lægen kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad du er allergisk over for, ved at foretage en priktest.

Undgå om muligt forværring af høfeber

Forsøg at undgå eller minimere kontakten med de ting, du ikke tåler. Udenfor kan man f.eks. bruge solbriller, så man minimerer at pollen kommer ind i øjnene, ligesom man også bør undgå at tørre sit tøj udenfor i den pågældende periode. Kører du meget i bil, så få værkstedet til at skifte pollenfilter hvert år.
Brug saltvand til at skylle øjne og næse med flere gange dagligt, så pollen på slimhinderne skylles af. Vask dit hår hver aften inden du går i seng, da pollen opsamlet i håret gennem dagen ellers kan virke som irritanter hele natten. Luft godt ud i de tidlige morgentimer og de sene aftentimer, så minimeres mængden af pollen i dit hjem.
Svampesporer kan undgås indendørs ved at have et sundt indeklima og undgå en for høj luftfugtighed, der giver svampene gunstige vækstbetingelser. Svampe kan vokse på juletræer, så læg mærke til, om du reagerer, når I får juletræet ind.
Hvis du har allergi over for på husstøvmider, hjælper det at holde hjemmet rent og undgå at have gulvtæpper. Sengetøj bør vaskes ved 60 grader, ligesom dyner og puder bør være i et allergivenligt materiale der tåler vask ved 60 grader.
Personer med pelsdyrallergi bør selvsagt undgå kontakt med dyrene. Kan dette ikke lade sig gøre, er det en mulighed at tage allergimedicin inden man skal udsættes for dyr.

Nældefeber

Nældefeber er en helt normal hudsygdom, hvor huden ligner, at man har været i kontakt med brændenælder. Botanikere kalder brændenælden ”Urtica dioica”, så når lægen kalder nældefeber for urticaria, kan du nok se sammenhængen.
Udslettet forsvinder normalt af sig selv inden for nogle dage, og det er ofte svært at finde årsagen til hudreaktionen eller sygdommen.

Hvordan ser det ud?

Huden får et udslet der ligner det man får ved kontakt med brændenælder. Det vil sige, at huden bliver kløende med blegrøde hævelser, der kan variere i størrelse.
Behandling med antihistamin virker næsten altid på nældefeber.
Søg læge ved svære udslæt.

Insektsstik

Mange vil opleve at reagere, når de stikkes af insekter. Reaktionen er kløe, hævelse og rødmen. Tidligere smurte man området i mepyramincreme. Mepyramin var et antihistamin, der netop kendetegnes ved at modvirke den allergiske reaktion på insektstikket.
Hvis du skal ud en sommeraften, og du ”plejer” at blive jagtet af insekter, kan du med fordel ”forebyggende” tage en antihistamin. Så vi l du undgå en del af generne og måske ikke få spoleret aftenen. Alternativt kan du medbringe enten en ”myggestift eller en creme”. Disse indeholder ofte et antihistamin, og hjælper derfor også med at nedsætte reaktionen i din hud.

Anafylaktisk chock

Selv om det heldigvis ikke forekommer ofte, så er faren ved det anafylaktiske chock tilstrækkeligt til, at de skal nævnes her.

Baggrund

Den kraftige allergiske reaktion anafylaksi, kan ende med det anafylaktiske chock, der kan føre til chock og livstruende besvær med at trække vejret
Tilstanden kan udvikles i løbet af sekunder eller minutter hos allergikere, som udsættes for det allergifremkaldende stof
Næsten alle allergener kan udløse reaktionen, f.eks. insektstik, pollen, visse madvarer og medikamenter

Typiske symptomer

Efter udsættelsen for allergenet kan ske en lynhurtig udvikling af alvorlige sygdomstegn: vejrtrækningsbesvær, bleghed og generel utilpashed
Der optræder ofte svær nældefeber, ligesom øjne og læber hurtigt kan hæve op
Indersiden af svælget kan hæve op. Det kan hurtigt medføre åndedrætsbesvær Personen får hurtig puls og bliver kold og kraftigt svedende
Svimmelhed, forvirring, mavekramper, kvalme eller opkastninger og angst kan ledsage den allergiske reaktion

Førstehjælp er hurtig hjælp

Optræder anafylaksi, skal der straks ringes 112 og tilkald ambulance.
Læg personen fladt ned evt. med benene oppe. Hvis den syge har svært ved at trække vejret, sæt da vedkommende op. Det mindsker det arbejde, brystkassen skal yde.
Hjælp vedkommende med at finde en eventuel sprøjte med adrenalin (epipen), som han/hun bærer på sig
Undersøg eventuelt om den syge person har medbragt medicin, der skal inhaleres (indåndes), sluges eller injiceres (indsprøjtes) for at modvirke allergianfaldet
Eventuelt kan du hjælpe til med at give sprøjten, der typisk gives i låret. Stik bare igennem eventuelle bukser! Giv information til ambulancepersonalet. Kender du årsagen til den kraftige allergiske reaktion.
Bliver personen bevidstløs, sørg da for frie luftveje. Tjek vejrtrækningen
Trækker personen fortsat vejret, læg ham/hende i stabilt sideleje.
Er vejrtrækning stoppet, startes genoplivning.

Forebyggelse

Har man haft en anafylaktisk reaktion tidligere, bør man altid medbringe medicin, som kan bruges til at modvirke reaktionen.
Adrenalin er det normale medikament mod alvorlig allergisk reaktion
Men effekten af adrenalin er kun forbigående. Så det er helt afgørende, at man ALTID får professionel medicinsk hjælp så hurtigt som muligt

chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.